[gt3_spacing height=”26px”]

Vem har gjort din väska?

[gt3_spacing height=”30px”]

På denna sida vill vi ge dig en inblick i vilka människorna bakom produkterna är. S&A strävar efter en produktionskedja som är 100% transparent. Även om vi inte är där än är vi otroligt glada över att ha funnit leverantörer som delar samma mål och vision. Varje steg räknas och tillsammans kan vi med vår konsumentmakt sträva efter att fler företag väljer att belysa sin produktionskedja. Ingen Stil utan Ansvar.

[gt3_spacing height=”26px”]

Clio

Fulvio Galbiati är Clios grundare med över 30 års erfarenhet av exklusiv väsktillverkning för lyxmärken som Valentino, Gucci och Versace. Vid 15 års ålder gick han i sin pappas och farfars fotspår och startade eget. Idag är Fulvio en hantverkare av rang. Cliofabriken ligger i Milano och har idag sex anställda.

Efter att ha arbetat så länge i branschen har du skapat dig en förmåga att se igenom lädret. Du vet exakt om alla detaljer är tillverkade med omsorg och skicklighet. Väskans kvalitet är dolt under ytan”.

Fulvio beskriver hans team som en familj. Att ta hand om allas välmående innebär att inte använda sig av giftiga ämnen i produktionen, att fika serveras dagligen samt att se till så att alla medarbetare har mycket utrymme omkring sig. Alla får dessutom tillverka egna väskor gratis på fabriken för eget bruk.

Produkter: Karelia Weekender

[gt3_spacing height=”30px”]

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Crescent

Crescent är ett familjeföretag i Västbengalen, Indien som har tillverkat lädervaror i 33 år. Alla anställda har rätt till sjukvård och social hjälp. De är även försedda med olycksfallsförsäkring och alla kvinnor har bl.a. rätt till föräldraledighet och får lika mycket betalt som sina manliga kollegor. Crescent arbetar inte bara efter Fair Trade-principer utan förespråkar även en ökad miljöhänsyn. De har anammat en ”Switch Off”-policy vilket innebär att alla maskiner som inte används för tillfället ska kopplas ur. De använder bara glödlampor och lysrör som är energisnåla och gör sitt bästa för att utnyttja dagsljuset som skiner in genom fabrikens stora fönster. Det familjeägda företaget sysselsätter idag ca 250 personer.

Produkter: Luna Bag

[gt3_spacing height=”30px”]

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

EMA

Equitable Marketing Association (EMA) grundades 1975 i Kolkata, Indien och ägs idag av Swapna Das. O My Bag har samarbetat med EMA sedan starten och det är oerhört fint att se hur EMA har vuxit i takt med O My Bags framfart. Idag har EMA 300 anställda och är stolta medlemmar i WFTO.

Produkter: Dirty Harry XLLaptop Sleeve 13’’ & 15”, Miss Money Penny

[gt3_spacing height=”30px”]

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

Kalaparkki Fisklädergarveri

Detta är Ossi Kumpulainen, mannen bakom fisklädret som används till Lovias Burbot Clutch. Ossi arbetar i den lilla staden Mikkeli, en stad omgiven av några av de vackraste sjöarna i Finland. Han öppnade sin verksamhet 2007 och är nu en av de få professionella fisklädertillverkarna i Finland. Han väljer och samlar ihop fiskskinn från olika fiskare i närheten medan resten av fisken avnjuts på många finska middagsbord. Allt fiskläder som används i Lovias produkter är vegetabiliskt garvade.

Produkter: Aura Burbot Clutch

[gt3_spacing height=”30px”]
 • Aura Burbot | Hållbar clutch av fiskskinn och återvunnet läder

  1.400 kr

Linda Leather Factory

Fabriken Linda Leather är den lilla men varma läderfabriken som ligger bakom tillverkningen av Lovias väskor och clutchar. Fabriken är belägen i utkanten av Tallin, Estland där textilindustrin fortfarande har en avgörande roll för landets ekonomi. Jämfört med Finland är Estlands minimilöner låga, en månadslön är ca 365 euros i månaden. På fabriken Linda tjänar personalen i genomsnitt 700-800 euros/månaden.
Med en nästintill sekellång historik har fabriken Linda genomgått flera förändringar. Fabriken var en etablerad garvningsfabrik under sovjettiden 1920 och blev känd för sina handskar som tillverkades av en f.d. student till Rysslands sista kejsarinna, Alexandra Feodorovnas privata handskmakare. Läderfabriken Linda sysselsätter idag 20 skräddare och sömmerskor med spetskompetens inom päls och läder. Allt görs för hand. Här ser ni Eeva Ojamets och Tarmo Kattago som är två läderkonnässörerna på läderfabriken.

Produkter: Aura Sustainable Luxury ClutchAura Burbot Clutch

[gt3_spacing height=”30px”]
 • Aura Burbot | Hållbar clutch av fiskskinn och återvunnet läder

  1.400 kr
 • Aura Sustainable Clutch | Clutch av återvunnet läder

  1.400 kr

Re-Use Center

Re-Use Center är Helsingfors främsta aktörer när det kommer till hållbarhet. Varje dag kommer det in hundratals vagnar och lådor som innehåller spill från kläd- och soffindustrin. Textilier och läder som inte sålts får nytt liv i Lovias produkter och en del av inkomsten används bl.a. till miljöutbildningar. Dessa miljöutbildningar hjälper omkring 30 000 barn, ungdomar, vuxna och lärare om hur man ska kunna minska avfall och istället konsumera mer hållbart. Re-Use är även ett socialt företag som erbjuder arbete till en mängd olika socialt utsatta grupper såsom funktionshindrade, långtidsarbetslösa och praktikanter som ska utföra samhällstjänst. Verksamheten sysselsätter drygt 800 personer dagligen. Här ser ni  Marja Peltola som bl.a. ansvar för att allt fungerar som det ska.

Lovia vill förlänga textiliers livscykel och hämtar därför in material som annars hade slängts, framförallt från hushåll genom organisationer som Texvex och Helsinki Metropolitan Area Reuse Centre, men också från det Helsingfors-baserade klädföretaget Lille Clothing.

Produkter: 
Aura Sustainable Luxury ClutchAura Burbot Clutch

[gt3_spacing height=”30px”]
 • Aura Burbot | Hållbar clutch av fiskskinn och återvunnet läder

  1.400 kr
 • Aura Sustainable Clutch | Clutch av återvunnet läder

  1.400 kr

[gt3_spacing height=”20px”]

Kokkolan Nahka Garveriet

Älgskinnet som Lovia använder i sin väsktillverkning är garvat i nordvästra Finland vid Kokkolan Nahka garveri. Trots att lädret inte är vegetabiliskt garvat klimatkompenserar Kokkolan Nahka-garveriet genom att endast använda förnybara energikällor. Kemikalierna som används i garvningsprocessen är även strikt reglerat enligt EU:s miljönormer.

Springfield

Ett annat av O My Bags senaste samarbeten är med familjeföretaget Springfield Factory i Kolkata, Indien. Verksamheten grundades 2002 av J. S Sawhney – en riktig väskkonnässör – vars familj producerat läderväskor sedan 1957. Sawhney var medveten om att det fanns en stor efterfrågan på läderväskor men ville, utöver att leverera exceptionell kvalitet, fokusera på ett rättvist och organiserat produktionsled. Idag är Springfield certifierade enligt SA8000 och har 130 anställda varav 30 är kvinnor. De anställda får rättvist betalt samt övertidsersättning. Kvinnor och män får även lika lön och föräldraledighet med förmåner. Alla anställda får sjuk- och olycksfallsförsäkring och pensionsförmåner. Men utöver att arbeta efter Fair Trade-principer förespråkar Springfield även en ökad miljöhänsyn: de ser till att använda sig av dagsljus eller energisnål belysning, återvinna fabrikens avfall, minska på elförbrukningen och vara sparsamma med vattnet.

Produkter: Mau’s BackpackFly Violet Midi

[gt3_spacing height=”30px”]

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.

STC International

Ett av O My Bags senaste samarbeten är med STC Factory i Kolkata, Indien. Företaget som grundades 1993 är idag certifierat enligt SA8000 och har 500 anställda med en ledning starkt representerad av kvinnor. O My Bag besöker fabriken två gånger årligen och ser vid dessa tillfällen till att besöka andra företag i området för att se om Fair Trade-principerna gör någon skillnad för arbetsförhållandena. Och deras slutsats? Ekoläder gör all skillnad!

Produkter: The HarveyAlly Bag Maxi, Ally Bag Midi

[gt3_spacing height=”30px”]
 • The Harvey – eco Black | Stilren datorväska av vegetabiliskt garvat läder

  2.576 kr

Tero Hannonen

Detta är Tero Hannonen, den finska guldsmeden som tillverkar Lovias väskdetaljer och smycken. Det är en fascinerande tillverkningsprocess; han går från 3D-visualisering till kemist för att sedan arbeta några timmar med själva smycket. Vad dag är den andre olik. Förutom yrkets mångsidighet finner Tero ämnet metall som mycket spännande.

”Om du råkar göra fel kan du smälta om metallen och börja om. I det avseendet är ju metall fantastisk och passar idén om återvinning. Du kan ju använda det om och om igen.”

Lovia-juvelen som hittas på alla deras väskor symboliserar enligt Lovias designer Outi Korpilaakso envishet och visdom med åren. I formen av en tallkotte för juvelen tankarna till barrträd och deras förmåga att överleva i även de hårdaste klimaten, som på en klippa pinad av de hårda nordanvindarna.

Både Lovias juvel och logga är gjorda i Finland och är av blyfri mässing. Mässingen består till 90% av koppar och 10% zink, båda metallerna hämtade från Tyskland. Själva juvelen är en 3D scan av verkliga fjäll från tallkotte.

Produkter: Aura Sustainable Luxury ClutchAura Burbot Clutch, Karelia Weekender

[gt3_spacing height=”30px”]
 • Aura Burbot | Hållbar clutch av fiskskinn och återvunnet läder

  1.400 kr
 • Aura Sustainable Clutch | Clutch av återvunnet läder

  1.400 kr