[gt3_spacing height=”26px”]

Material

[gt3_spacing height=”30px”]

Ekologiskt läder

Det går inte att undkomma ordet ’eco’ när du tittar på en väska från O My Bag. Att väskan är gjord av ekologiskt läder innebär kort och gott att lädret som används är vegetabiliskt garvat. I oktober 2015 vann O My Bag The Sustainable Leather awards, ett pris som ges ut till de initiativ och idéer inom den holländska läderbranschen som har haft en positiv inverkan på människor och miljö i utvecklingsländer.

O My Bag arbetar tillsammans med Sheong Shi Tannery i Kolkata, Indien för att förbättra och förespråka användningen av ekoläder. De ligger i framkant när det kommer till att utveckla kromfria alternativ i framtagningen av läder och ett av deras senaste framsteg är just det kromfria och extra mjuka läder som du hittar i axelremsväskan Luna Bag.
Till skillnad mot vad många kanske tror handlar ekoläder inte bara om vilka kemikalier som används utan inkluderar även miljö- och arbetsförhållanden.

Garvningsprocessen

O My Bags väskor tas fram genom vegetabilisk garvning. Detta innebär att man använder sig av biosyntetiska ämnen istället för tunga kemikalier som krom. Processen ger det färdiggarvade lädret en karaktäristisk vit färg och metoden kallas därför även ”wet white tanning”. Till skillnad från det blåa kromlädret är resterna av ekolädret ekologiska. De kan därför återanvändas till nästa omgång väskor men kan också användas som gödningsmedel inom jordbruket.

Själva hudarna som blir till lädret i O My Bags väskor kommer från ko. Dessa hämtas in från närområdet, från kor som dött en naturlig död eller som slaktats av Kolkatas muslimska befolkning. Hudarna går sedan igenom en av människosläktets äldsta processer, garvningen. Först förbereds de råa hudarna genom att man avlägsnar oönskade komponenter så som hår och överhud. I nästa steg tillsätts garvämnet, ett ämne som konverterar proteinerna i skinnet till ett stabilt och tåligt material som inte bryts ner och som kan användas till läderprodukter. Därefter behandlas lädret ytterligare genom att det i omgångar torkas, skrapas, återfuktas och återigen garvas. Det är under denna långa process som lädret får sin färg och sin mjukhet. Utan tunga kemikalier som krom kan det ta upp till 8 veckor innan garvämnet har genomsyrat hela skinnet. När lädret är färdig-garvat är det vanligt att man slutligen tillsätter en skyddande ytbeläggning, något som görs mycket sparsamt i O My Bags ekoläder. Detta gör att din O My Bag-väska lättare ändrar utseende och får en mer personlig vintage look efter en tids användning.

Miljöpåverkan

Undersökningar har visat att en stor del av lädrets miljöpåverkan kan spåras till dess tillverkningsprocess. Detta handlar inte bara om vilka kemikalier som används vid själva garvningen men också om andra nyckelfrågor som hur kemikalier och restprodukter tas om hand eller hur mycket el och vatten som förbrukas under tillverkningen.

På Sheong Shi Tannery har ägarna installerat en vattenreservoar som samlar in vatten under Indiens årliga monsunregn. Detta vatten renas och används senare för produktionen. För att spara på el är garveriet byggt på ett sådant sätt (u-format) att dagsljus når in i hela i fabriken under hela arbetsdagen. Garveriet har även energieffektiviserat så att färre motorer kan försörja fler maskiner med el. En av ägarnas mest ambitiösa lösningar är deras reningssystem för avloppet där tyngre partiklar separeras från lösta kemikalier. Avfallet förs sedan vidare till ett reningsverk där det behandlas. Processen överses noga av flera miljöorganisationer, så som Central Pollution Board och West Bengal Sate Pollution Control Board. Garveriets egna reningssystem överses regelbundet av WBSPCB och Calcutta Leather Complex Tanners’ Association.

Arbetsförhållanden

Sist men absolut inte minst ställer ekoläder krav på hur arbetarna behandlas. På Sheong Shi Factory påminns de anställda konstant om att de utgör kärnan av verksamheten. Som en familj behöver de alla varandra och måste arbeta tillsammans för allas bästa. Varje enskild individ är oumbärlig. Sheong Shi Tannery förser sina anställda med hälsoförsäkring, pensionspengar, samt bidrag till hyra och utbildning.

Alla anställda förses även med gällande skyddsutrustning, såsom stövlar och handskar. Lokalerna är även byggda med säkerhet i åtanke och nödutgångar och maskiner är placerade på så sätt att de anställda snabbt kommer ut i en nödsituation.  Även ventilation och ljussättning är byggt med detta i åtanke.

Utöver allt detta så har ägarna av garveriet även tagit på sig ansvaret för utbildningen av några av de anställdas barn. Sheong Shi Tannerys mål är att förse åtminstone ett barn per anställd med utbildning (helst döttrar då de har lägre chans att annars få utbildning eller arbete).
 

Fiskläder

Fiskläder är ett fantastiskt material och jämförs ofta med krokodil- eller ormskinn. Fisklädret ger dock en lite mer levande och mer elegant intryck än exempelvis traditionellt läder men är minst lika starkt. Det är med andra ord ett perfekt material för modemedvetna konsumenter som kräver hög kvalitet.

Fisklädret som används i Lovias clutch kommer från fisken Lake som är en av de mest utbredda arter i Finland. Fiskläder är idag väldigt sällsynt vilket innebär att de kunskaper och skicklighet som krävs för att hantera det är nästintill utrotad. Genom att återinföra fiskläder till modeindustrin vill Lovia lyfta fram denna finska tradition till liv igen.

Skinnet hämtas in från lokala fiskare och garvas sedan på vegetabiliskt vis (med bl.a. extrakt från pil och mimosa). Tillverkningen sker för hand hos Kalaparkki-garveriet i Mikkeli, Finland.

Freedom Leather (Vegan)

AlexandraK presenterar stolt en nya uppstickare på den veganska väskmarknaden, Freedom Leather, en ytbehandlad textil som liknar PVC (vinyl) och PU (Polyuretan) material. Här slutar dock likheterna mellan materialen. Freedom Leather använder en egenutvecklad framställningsmetod som är ett miljövänligare alternativ till traditionellt konstläder. Det är ett 100% silikonbaserat material vilket innebär att materialet är helt utan plast eller oljeinnehåll. Råvaran silikon är även ett av de vanligaste ämnena på jorden och förutom att vara ett miljövänligare alternativ så är även framställningen snällare mot miljön jämfört med konkurrenterna. Att producera Freedom Leather drar mindre vatten, råmaterial och elektricitet till skillnad från PU och PVC-material.

AlexandraK använder inte klor eller lösningsmedel i sin produktion och textilierna läcker inte VOC (lättflyktiga organiska föreningar) under sin livstid. Dessutom är Freedom Leather återvinningsbart.

När du använder produkter av Freedom Leather innebär det att du kan vara säker på att textilen är säker för dig, miljön omkring dig och 100 % djurfri.

Prestanda
 • En stor del av utmaningen med att hitta rätt material är att de ska både vara både ansvarfullt gjort, med framtiden i åtanke, men även att det ska vara stilfullt och vackert.
 • Freedom-Leather är utvecklat för att överträffa andra veganska läderalternativ.
  AlexandraK vet att du investerat i en lyxig produkt och ser det som sitt uppdrag att erbjuda ett material som håller mycket länge.
Fördelar
 • Mycket slittåligt och vältetstat. Materialet klarar över 100 000 Wyzenbeek, 130 000 Martindale och 3 000 Taber-slittester.
 • Fläcktåligt, lätt att ta bort fläckar från vin, kaffe, läppstift o.s.v.
 • Materialet tål extrema temperaturer utan att spricka, från -40°C till 70°C.
 • Fukttåligt, klarar ”djungel-experimentet”, 70 dagar i 95 % luftfuktighet i 70°C.
 • Saltvattentåligt och testat, materialet har även klarat 1000 timmars syratest utan förändring.
 • Skadas ej av sol och har UV testats.
AlexandraK är mycket stolta över sina textilier och deras höga standard. Här är några nyckelpunkter:
 • Freedom Leather uppfyller kraven för certifikaten RoHS, REACH, California Prop 65, & CAL01350
 • Uppfyller miljöriktlinjerna: LEED v4, Green Globes, BREEAM, BREEAM International, Living Building Challenge, CHPS, UP EPA Federal Purchasing och Healthier Hospitals Initiative.
 • Innehåller inte Formaldehyd, PVC, PU, flamskyddsmedel eller PFC.
  Innehåller inte heller några tungmetaller, bisphenol A (BPA), ftalater eller mjukgörare.
 • Hela produktionskedjan, från råmaterial till färdig textil är producerad i en ISO 9001-certifierad fabrik, att samma råvara används för att göra nappar åt spädbarn är ett bevis på hur miljövänligt produkten är.
   

Kork (Vegan)

Korkindustrin i Portugal är strikt reglerad av landets regering för att säkerställa att den bästa och skonsammaste skördetekniken används. Korkekarna skördas först när de är 25-35 år gamla, varefter de skördas med minst 9 års mellanrum – ju  längre tid man låter barken sitta kvar desto högre kvalitet på korkbarken. Det är endast den mest mogna korken som är högkvalitativ nog för användning i våra korkskinnsprodukter. Trädet i sig lever i ett par hundra år och tar inte skada av skörden då barken släpper naturligt från trädet när barken mognat

Korkeksskogarna är en naturlig del av det portugisiska landskapet och korkproduktionen har en lång tradition i landet. Arbetsförhållandena på odlingarna har således fått tid att regleras och förbättras och med 15:21 och Artelusa säkerställer vi oss därför om att korken inte hämtas från outsourcade och lågavlönade producenter samtidigt som vi främjar en av landets mest anrika traditioner. Genom att investera i en vackert handgjord produkt av korkskinn gör du inte bara naturen en tjänst utan uppmuntrar även korkhantverkarna att fortsätta berika världen med sin skicklighet.

Idag står korkeksskogarna i Portugal för hälften av världens naturliga korkproduktion. I dessa korkekslundar florerar den biologiska mångfalden med inhemska växter och annars utrotningshotade arter. Det är också en viktig inkomstkälla för tusentals familjejordbruk som under flera generationer arbetat i skogarna. Utöver detta absorberar korkeksskogarna miljontals ton koldioxid varje år och bidrar med massiva mängder syre till vår planet.

Kork är ett fantastiskt material och jämförs ofta med lammskinn i hållbarhet men är både vattenavvisande, fläcktålig och klimatsmart.

Peace Leather & Peace Suede (Vegan)

AlexandraK’s nya material Peace-Leather och Peace-Suede är tillverkade i Italien men hjälp av en patenterad metod vars resultat imiterar egenskaperna hos naturligt läder utan att innehålla djurprodukter. Materialet har många fördelar jämfört med djurläder och traditionellt PU-baserat veganläder.

Peace-Leather är inte ytbehandlat och texturen är inte tryckt eller påmålad på materialet till skillnad från traditionellt konstläder. AlexandraK’s Peace Leather består av väldigt små vita mikrofibrer som färgats i läderbehandlingstunnor, genom behandlingen får materialet sitt läderutseende och sin karaktäristiska textur. Fördelen med denna metod är att materialet inte spricker.

Peace-Suede är ett lyxigt material som ser ut som riktig mocka både till utseendet och känslan. Det är gjort med en patenterad råvara som består av en blandning av återvunnen PU och återvunnen polyamid, både till utseendet och känslan är det som riktigt mocka men materialet är mycket mer elastiskt, slittåligt och fläcktåligt. För att inte nämna 100% cruelty free.

Några nyckelpunkter för Peace-Leather & Peace-Suede
 • Låg användning av lösningsmedel och elenergi under produktionsprocessen.
 • Gjort med återanvänd nylon och PET.
 • Innehåller inte PVC.
 • Alla färgämnen är vattenbaserade.
 • Uppfyller RLS-kraven (Rappresentante dei Lavoratori per la Sicurezza, Italiensk arbetsmiljö-certifikat)
 • Uppfyller REACH-förordningen, en EU-förordning kring kemikaliehantering och användning.
 • Hypoallergent och giftfritt.
Egenskaper

Peace-Leather ser ut, känns och beter sig på ett sätt som är unikt för veganläder. Några av det unika materialets egenskaper är:

 • Tåligt både mot fläckar samt repor.
 • Slitstarkt och böjbart.
 • Mycket tåligt mot olja och kemikalier.
 • Vattentåligt
 • Eld och värmeresistent.

Piñatex (Vegan)

PiñatexTM är en teknik som förvandlar fiber från ananasblad till ett material som liknar läder. Fibrerna är biprodukten av ananasskörden och produktionen är 100% ekologisk och skonsam mot djur och natur. Ingen extra mark, vatten, konstgödsel eller bekämpningsmedel krävs för att producera materialet. Dessutom skapar Piñatex nya arbetsmöjligheter för jordbrukarna i ananasodlande länder och är ett smart sätt att utnyttja spill från livsmedelsindustrin. Piñatex är lätt att underhålla. Rengör försiktigt med en fuktig trasa och neutral tvål. För att skydda produkten från slitage kan ett vatten- och fläckavvisande medel avsett för läder appliceras.

 

Skai (Vegan)

Konstlädret som INA KOELLN använder i sin produktion kallas för SKAI. Målet är att ersätta så många delar av materialet som möjligt med naturella och förnyelsebara råvaror, utan att påverka materialets kvalitet eller hållbarhet. 80% av materialet är av naturliga råvaror som ekologisk bomull och växtbaserad plast. Skai innehåller eukalyptusfiber från växter som odlats med hållbara metoder utan vare sig gifter eller genmanipulering. Eukalyptusfiber är ett mycket hållbart material och kan odlas med liten vatten- och energianvändning.

Skai’s egenskaper:
◇   Ca 50 % förnyelsebara råvaror
◇   Ca 30 % naturliga råvaror
◇   Ca 20 % Oljebaserat material
◇   Tjocklek ca 1,5 mm
◇   Uppfyller Öko-Tex 100-standarden

Underhåll
För längsta möjliga hållbarhet bör materialet rengöras med varmt vatten, en mild tvål och mikrofiberduk. Fläckar från olja, fett och bläck bör tas bort så fort som möjligt. Lösningsmedel, klor och andra kemiska rengöringsprodukter bör inte användas.

 


Återvunnet foder

Fodret i Lovias väskor består till 100% av återvunnet material. Detta material utgörs huvudsakligen av textilier i polyester och acetat, eftersom att väskfodret måste vara fast och tåligt. Lovia vill förlänga tygers livscykel och hämtar därför in tyger som annars hade slängts, framförallt från hushåll genom organisationer som Texvex och Helsinki Metropolitan Area Reuse Centre, men också från det Helsingfors-baserade klädföretaget Lille Clothing.
 

Återvunnet läder

I samarbete med möbelfabriken Isku i Lahti, Finland hämtar Lovia in de läderbitar som är för små för att återanvändas till soffor och andra möbler. Eftersom att lädret ursprungligen var ämnat för möbler har det genomgått en strikt kvalitetskontroll och lädret i Lovias väskor är därför mycket tåligt. Lädret från Isku hämtas främst från oxe.

Äppleläder

Äppleläder är det senaste klimatsmarta lädersubstitutet på marknaden. Det tillverkas bl.a. av allt spill från äppleskördar (frön, kärnhus och skal) vilket skapar ett mycket slitstarkt material – perfekt för handväskor och accessoarer. Det påminner om läder till utseendet men är inte lika tungt. Det är dessutom 100% biologiskt nedbrytbart! Materialet är veganskt men andas till skillnad från andra konstlädersubstitut på marknaden.